Nagrody AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA rozdane!

2016.03.11_AIG_akademia_gastronomiczna_restauracja_belvedere_174

Dnia 11 marca br. w Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.

Akademia Gastronomiczna w Polsce rokrocznie nominuje polskie osobistości gastronomiczne do  prestiżowych nagród AIG PRIX – przydzielanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

Po raz pierwszy w historii Polska Akademia przyznała także nagrody ARS COQUINARIA.

W tegorocznej ceremonii udział wzięli zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych przez Akademię w programie Top Chef, a także licznie zgromadzeni Członkowie Akademii oraz przedstawiciele zaprzyjaźnionych mediów gastronomicznych.

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt Szefa Marcina Przybysza podczas przygotowanej przez niego specjalnie na tę okazję kolacji.

LAUREACI AIG PRIX 2016


  • Connector.Connector.

    Diplôme d’Honneur dla Finalisty Grand Prix de l’Art de la Cuisine

    Wojciech Modest AMARO, Restauracja Atelier Amaro*, Warszawa

  • Connector.Connector.

    Prix au Chef de L’Avenir

    Marcin PRZYBYSZ, Restauracja Belvedere, Warszawa

  • Connector.Connector.

    Prix au Chef Pâtissier

    Krzysztof ILNICKI, UMAM Patisserie, Gdańsk

  • Connector.Connector.

    Prix au Sommelier

    Paweł ZDUNIAK, Restauracja Metamorfoza, Gdańsk

  • Connector.Connector.

    Prix de la Littérature Gastronomique

    Hanna i Paweł LIS, „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2015

  • Connector.Connector.

    Prix Multimedia

    Telewizja POLSAT, Dyrektor Nina Terentiew, Warszawa

Dzięki uprzejmości partnerów Akademii: Cisowianki Perlage, Ambition oraz Vorwerk, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki wręczył także nagrody dodatkowe:

  • Marcin Przybysz – staż w restauracji Osteria Francescana*** (3 gwiazdki Michelin), Hiszpania
  • Paweł Zduniak – study trip po regionie Ribera del Duero, Hiszpania
  • Krzysztof Ilnicki – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk

LAUREACI ARS COQUINARIA 2016


  • Connector.Connector.

    Mistrz Mistrzów

    Kurt SCHELLER, Akademia Kurta Schellera

  • Connector.Connector.

    Przyjaciel Smaku

    Miasto KRAKÓW
    Miasto WARSZAWA

  • Connector.Connector.

    Polski Produkt

    Antonius CAVIAR******, Gospodarstwo Rybackie „GOSŁAWICE” Sp. z o.o.
    Wódka Chopin MŁODY ZIEMNIAK, Podlaska Wytwórnia Wódek “Polmos” S.A.

UDOSTĘPNIJ

Fot.: Daniel Miśko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *